Loader

Amerikaans bier

Amerikaans bierWe zijn in België terecht heel trots op onze biercultuur. Maar laat het ons hier nu even hebben over Amerikaans bier. Op vlak van consumptie staan de VS op de tweede plek. Maar ook als bierproducent hinken ze met meer dan 8000 brouwerijen niet achterop. Want brouwers uit de Verenigde Staten hebben veel meer te bieden dan alleen maar lager.


A Chocwork OrangeWat is Amerikaans bier?

In de Verenigde Staten pakken ze het graag op hun manier aan. De laatste twee decennia werd er in de Amerikaanse bierwereld vlijtig geëxperimenteerd met smaken en ingrediënten. Naast de immer populaire lagers zoals Budweiser, worden er steeds meer speciaalbieren ontwikkeld. Amerikaanse bierstijlen zijn heel divers. Dat maakt het voor ons net zo interessant om ze in ons assortiment op te nemen. Laat je eens verleiden door een New England IPA of een vatgerijpte stout. Wedden dat ze je niet zullen teleurstellen?


Met de term Amerikaans bier, verzamelen we de diverse bieren gebrouwen in de Verenigde Staten. Die werden in het verleden vaak wat stiefmoederlijk behandeld. De afgelopen decennia kwamen er echter steeds meer creatieve craft breweries de kop opsteken. Zij stonden aan het voortouw van de craft beer-revolutie, die ook de nieuwe lichting Belgische brouwers op sleeptouw nam. Die Amerikaanse invloed is niet te onderschatten en heeft het internationale bierlandschap enorm verrijkt.

 

Crimson Guava Sorbet IPAPiña Sunset Sorbet IPATypisch Amerikaanse bierstijlen

Als we het over Amerikaans bier hebben, wordt vaak eerst aan IPA gedacht. Logisch, want in de familie van India Pale Ales is er nogal wat uitbreiding gebeurd. IPA’s uit de VS zijn traditioneel eerder hoppig, en heel wat brouwerijen hebben hun eigen versies uitgebracht.  

De Double IPA, of ook Imperial IPA genoemd, heeft een nog hoger gehalte aan mout en hop.  De brouwerij met de toepasselijke naam Hop Butcher laat zich in zijn varianten graag gaan met hop en citrus.
De New England IPA of NEIPA is dan weer erg fris en fruitig. Dat zien we bijvoorbeeld in de tot de verbeelding sprekende Piña Sunset sorbet IPA of Crimson Guava sorbet IPA van Energy City Brewing.
Een van de meest verrassende Amerikaanse biermerken is de Afterthought Brewing Company uit Lombard (Illinois), vlakbij Chicago. Zij brachten een reeks frisse farmhouse ales op de markt. Die biersoort staat bij ons beter bekend als saison. Van verfrissende citrus naar vatgerijpte diepgang: hun assortiment is het proeven waard. Probeer ze eens als dorstlesser op een zwoele zomeravond.

Afterthought-Brewing-Company-Biere-de-Pieces-30:-CitraW.G's Second Act #2

 

Amerikaans-bier-Dragon's-MilkAmerikaanse stout

Van de zwarte biersoort stout bestaan tal van varianten, waaronder de American stout. Dit Amerikaanse broertje van de dry Irish stout is gewoonlijk iets hoppiger van smaak. De imperial stout is echter de meest populaire variant, ook onder de Amerikaanse craft brouwers. Een purist zal ongetwijfeld te vinden zijn voor de Dragon’s milk van New Holland Brewing uit Michigan. Dit brouwsel, met tonen van koffie en chocolade, verbleef een aantal maanden in bourbonvaten en valt dus onder de categorie barrel-aged stout. 

Sinds de export naar de Verenigde Staten in de jaren ’80, wordt er met imperial stouts echter volop geëxperimenteerd. Uiteenlopende smaken en aroma’s maken stout bier bijzonder veelzijdig en verrassend. Zo doet de XXIV van brouwerij Central Waters uit Wisconsin denken aan kokos en makaron. Er worden met oneindig veel creativiteit steeds meer toevoegingen gedaan aan stout bier. In zoverre zelfs dat de zogenaamde pastry stouts in Amerika het levenslicht zagen. Deze decadente biertjes zijn geïnspireerd op allerhande toetjes en gebak, gaande van kaneelbroodjes tot chocoladedonuts - en alles er tussenin. Je dessert neem je vanaf nu dus in vloeibare vorm.


Amerikaans bier bij Bierbazaar

Op zoek naar een betrouwbare webshop ? Via Bierbazaar is Amerikaans bier online kopen een fluitje van een cent.  Een vlotte afhandeling en levering, dat is onze missie.

  • Je bestelling kan in één (BE) tot twee dagen (NL) bij je thuis bezorgd worden.
  • Leveren kan thuis of in een afhaalpunt.
  • We leveren overal in Europa.
  • Gratis thuislevering (BE/NL) vanaf €75.

Grasduin zeker eens tussen onze aanbiedingen en promo’s. Het is de uitgelezen kans om verrassende bieren uit de VS te proberen.
 

    28-05-2022 09:18

Welkom bij Bier Bazaar

Bel ons op +32 470 28 31 86 of mail ons via info@bierbazaar.be