Loader

Geuze bier

Geuze bier

Geuze (of op zijn Frans: gueuze) is een heel bijzondere biersoort. Geuze bier wordt namelijk niet gebrouwen, maar gestoken. Dat wil zeggen dat jonge en oude lambieken worden gemengd tot een unieke blend. Daarna krijgt het brouwsel min. 6 maanden de tijd om te hergisten op fles... En simsalabim! Een oude geuze, met een frisse smaak en intense afdronk.

Wat is geuze bier?

Dat het Belgische bierlandschap bijzonder rijk en verrassend is, dat bewijst geuze bier als geen ander. Deze biersoort wordt immers niet gebrouwen: ze ontstaat door het mengen van jonge en oude lambieken. Die laatste is op zijn beurt een opmerkelijk bier. Wat dit streekbier uit de omgeving van Brussel zo uniek maakt, is de spontane vergisting met wilde gisten. Een lambiek wordt gekenmerkt door zijn typisch zure smaak.

Een geuze wordt dus gecreëerd door te mengen, een proces dat we ‘steken’ noemen. Een geuzesteker maakt met het mengsel van verschillende lambieken een unieke blend. Die wordt vervolgens gebotteld voor een tweede gisting op fles. Hergisten gebeurt vaak in een champagnefles, want voor een geuze bier dient de fles goed bestand te zijn tegen de druk die met de hoge gisting gepaard gaat.
 

geuze bierWat is een lambiek bier?

Geen geuze zonder lambiek, dus. Wat maakt dit streekproduct nu zo speciaal? Ongetwijfeld de wilde gisten, die aan het ontstaan van een echte lambiek liggen. In plaats van een hoge of lage gisting, treedt hier een spontane gisting op. Dat gebeurt in lage, open koelbakken die aan de lucht worden blootgesteld. 

Lambiek is een seizoensbier: het wordt verkregen tussen oktober en maart. Dan zijn de omstandigheden optimaal: de wilde gisten zijn in de juiste proportie in de lucht aanwezig en de temperatuur is nog niet te hoog. Eens de spontane gisting op gang is gekomen, wordt de lambiek op eikenhouten vaten getrokken. Daarin kan het bier één of meerdere jaren verder rijpen.
Waar komt geuze bier vandaan?

Fermentatie met wilde gisten is een eeuwenoude traditie. Doorheen de 20e eeuw verdwenen bieren van spontane vergisting echter uit het bierlandschap, vaak ten gunste van zoetere en commerciële biersoorten.

De uitzondering? Een aantal traditionele brouwerijen in de omgeving van Brussel. Daar bleven ze ambachtelijke lambiekbieren en geuzes maken. Geuze bier is dus een echt Belgisch steekproduct dat internationaal immens populair is. Ze maken van ons land een echt trekpleister voor biertoeristen. Naast wilde gisten, zijn er nog twee geheime ingrediënten: toewijding en vakmanschap.

Commerciële geuze

Het geuze bier dat op de traditionele wijze gemaakt wordt, is de zogenaamde Oude Geuze. Dat is een wettelijk beschermde naam. Het zorgt voor een duidelijk onderscheid met de zogenaamde commerciële geuzes. Die varianten kwamen steeds verder weg te  staan van de traditionele geuze bieren, omwille van de grotere vraag naar zoete bieren. 

Bij commerciële geuze wordt slechts een deel lambiek gebruikt, in combinatie met andere biersoorten. Aan deze mengeling worden vervolgens zoetmiddelen toegevoegd. Daarnaast wordt een commercieel geuze bier ook gefilterd. 

oude kriekOude Geuze en Oude Kriek

Oude Geuze heeft een complexe, zure smaak. Om de benaming Oude Geuze te kunnen claimen, moet hij integraal gemaakt worden van lambiek bier. De oude lambiek dient minstens drie jaar in houten vaten te hebben gerijpt. Bovendien zijn Oude Geuzes ongefilterd, worden geen zoetstoffen toegevoegd en worden ze niet gepasteuriseerd. Het laten hergisten op fles kan maanden tot jaren in beslag nemen.

Hetzelfde proces wordt doorlopen voor het maken van een traditionele Oude Kriek. Wanneer krieken aan jonge lambiek worden toegevoegd, spreken we van een kriekenlambiek. Na rijping wordt de kriekenlambiek gemengd met jonge lambiek en vervolgens gebotteld. Deze blend krijgt een aantal maanden de kans om te hergisten op fles
Een Oude Kriek en andere fruitbieren op basis van lambiek zijn te herkennen aan de fles. Net als geuzes, worden ze gebotteld in champagneflessen. Die zijn bestand tegen de hoge druk.Wat zijn wild ales ?

Lambiek en geuze bieren zijn beschermde biersoorten en erkende streekproducten. Brouwers aller landen zijn echter aan het experimenteren geslagen met wilde gisten. Deze bieren zijn geen traditionele geuzes, maar dat maakt hen des te interessanter. Zo is er bijvoorbeeld het fruitige Wildfire uit Tsjechië of het Deense Between Red & Blue. Ook veel Amerikaanse craft brouwers gingen aan de slag met wilde gisten.
wildfirebetweend red and blue

Deze spontaan gegiste bieren worden vaak wild ales genaamd, en American wild ales voor de varianten uit de Verenigde Staten. In tegenstelling tot lambiek en geuze, zijn er geen strikte regels en kan de creativiteit van de brouwer volop tot uiting komen

Geuze bier bij Bierbazaar

Op zoek naar een betrouwbare webshop ? Via Bierbazaar is geuze bier online kopen een fluitje van een cent. Een vlotte afhandeling en levering, dat is onze missie.
  • Je bestelling kan in één (BE) tot twee dagen (NL) bij je thuis bezorgd worden.
  • Leveren kan thuis of in een afhaalpunt.
  • We leveren overal in Europa.
  • Gratis thuislevering (BE/NL) vanaf €75.                                                                                   
Grasduin zeker eens tussen onze aanbiedingen en promo’s. Het is de uitgelezen kans om verrassende geuze bieren proberen.
 
    07-06-2022 09:07

Welkom bij Bier Bazaar

Bel ons op +32 470 28 31 86 of mail ons via info@bierbazaar.be